Porchetta: Italiensk flæskesteg

Porchetta

Lækker italiensk flæskesteg med krydderurter og fennikel.

Til 12 personer skal du bruge

  • et svineslag med svær på ca. 4 kg (fortæl din slagter, at du skal lave porchetta og bed ham om at ridse den for dig)
  • 4 hele løg hvidløg (løg, ikke fed!)
  • 2 løg
  • 1 usprøjtet citron
  • et meget stort bundt persille (hvis du køber det i potter, så skal du bruge ca. 6 af de små eller 3 af de store)
  • en seks, syv skiver daggammelt brød, blitzet til brødkrummer
  • to håndfulde frisk salvie
  • 4 spsk. fennikelfrø
  • 4 spsk. spidskommenfrø
  • 4 spsk. hel peber
  • mange meter slagtersnor

Sådan gør du

Massér masser af groft salt ind i alle revner og sprækker af slaget – på begge sider. Rist fennikel- og spidskommenfrø på panden og stød dem sammen med hel peber. Fordel krydderblandingen på kødsiden af dit slag.

Hak løg, hvidløg og persille fint og bland det med det findelte brød og fordel det jævnt over hele slaget. Hak salvien i lidt grovere stykker og fordel den over slaget. Riv skallen på citronen og pres saften ud over slaget.

porchetta

porchettarulle

Rul slaget til en rullepølse og få en makker til at hjælpe dig med at snøre slaget meget stramt. Kødet svinder under stegningen, så det er vigtigt, at du snører stramt.

Forvarm din ovn til 160 grader.

Den optimale tilberedningsform er selvfølgelig et rotisserie-spyd, men hvis du ikke har sådan et, så lægger du (lige som mig) porchettaen på en rist med en bradepande nedenunder.  Vend porchettaen flere gange undervejs for at give den farve og svær på alle sider.

Hvis du vil lave sovs, så smider du nogle løg og grøntsager i bradepanden sammen med lidt hvidvin. Fyld op med væske undervejs, hvis bradepanden begynder at se for tør ud.

Tilberedningstid

Efter tre timer ved 160 grader, hvor porchettaen er vendt jævnligt, skruer du op på 200 grader.  Efter 3o minutter ved 200 grader skruer du yderligere op på 250 grader med grill og varmluft, så sværen kan blive sprød. Det afhænger naturligvis af ovn og størrelse på stegen, hvor længe den præcis skal have, så du er nødt til at holde øje med den undervejs. Hvis du bruger stegetermometer, så skal stegen have en centrumtemperatur på ca. 65 grader. Centrumtemperaturen må dog gerne blive lidt højere, hvis sværen fx ikke er sprød endnu.

gris i ovnen

Lav sovs mens stegen hviler

Når sværen er sprød, tager du stegen ud og lader den hvile i 20 minutter inden servering. Mens kødet hviler, sier du stegeskyen, tilsætter fløde, jævning og smager til med sødt og surt.

Skær stegen i skiver og server kødet med stegte kartofler, sovs og en god vintersalat med fx kål, appelsin og nødder. Eller brug kødet i en rigtig lækker sandwich.

2 thoughts on “Porchetta: Italiensk flæskesteg

Comments are closed.