Noget om krydderurter

Noget-om-krydderurterDu kan købe friske krydderurter i potter året rundt i de fleste supermarkeder, og det er en god måde at få lidt grønt drys på. Men giver det egentlig mening at have alle de krydderurter i potter til at stå i vindueskarmen?

Friske krydderurter fra supermarkedet er i udgangspunktet produceret til at skulle spises, ikke dyrkes. Man kan selvfølgelig sagtens dyrke krydderurter i sin vindueskarm, men krydderurterne du køber, er som regel spiret så tæt, at de ikke fortsætter med at gro, når du har købt dem. Det gør de til gengæld, hvis du planter dem om i ny jord med bedre plads og passer dem ordentligt. Mere om det senere.

Udnyt hele planten

Hvis du piller alle bladene af en persille og lader den stå med nøgne stængler i den samme potte, som du købte den i, så sætter den altså ikke pludselig nye blade, fordi du har ladet den stå længe nok. Det samme gælder en purløg, hvor du har ladet to cm af stilkene sidde tilbage i stedet for at bruge det hele.

Jeg siger ikke dette for at få dig til at bruge flere krydderurter, end du har brug for, men for at undgå spild. Hvis dine uudnyttede krydderurter alligevel bare ender med at tørre ud i køkkenvinduet, så kan du jo lige så godt udnytte hele krydderurten med det samme i stedet for at lade den stå og falme indtil den bliver smidt ud.

Når jeg siger, at du skal bruge HELE krydderurten, så mener jeg, at du skal lade være med at smide stilken ud: Stilken smager af det samme som bladene! Hvis du skal bruge krydderurten til dekorative formål eller hvis stilken er så grov, at den ikke er lækker at spise rå, så kan du bruge stilken som smagsgiver og koge den med i en gryderet, fond, suppe, sovs – eller lignende. Men som regel generer stilken altså ikke nogen.

Dyrkning af krydderurter indendørs

Det smarte ved at købe krydderurter med rod er selvfølgelig, at du ikke behøver bruge det hele på én gang, fordi planterne kan holde sig.

Men hvis du vil have dine indkøbte krydderurter til at gro – frem for blot at overleve – så skal du altså plante dem om. De har brug for jord med plads til rødderne, næring og sollys. Ellers kommer der ikke til at ske noget, og så kan du jo som sagt lige så godt bare spise det hele i første hug.

Der er mange, der ved meget mere om at dyrke krydderurter i køkkenvinduet end jeg gør. Du kan fx prøve at læse mere hos Persilles hjemmedyrk, hun leverer en masse god inspiration og gode råd.

DR’s Madmagasinet har også kigget nærmere på vores brug af krydderurter. Et godt lille indslag at blive klog af.

Alternativer til krydderurterne

Så snart skvalderkål, mælkebøtter, ramsløg, brændenælder, fuglegræs og så videre begynder at komme op af jorden alle steder, så er det altså et rigtigt godt alternativ til de indkøbte supermarkedskrydderurter.