Fermenteret surkål

IMAG1301Den her tilberedningsform kræver ikke andet end salt og god tid.

Det skal du bruge

  • 1 rødkåls- eller hvidkålshoved
  • groft salt eller saltflager

Før du går i gang

Hygiejne er meget vigtig. Fermenteringsprocessen betyder, at gode mælkesyrebakterier arbejder for dig, så hvis du får uønskede bakterier ned i kålen, så vil det betyde, at kålen vil mugne eller rådne i stedet for at syrne. Du skal dog ikke være bange for uønskede bakterier – du kan sagtens lugte eller se tydelige mugpletter, hvis noget er gået galt. Du er ikke i tvivl.

Rene hænder, rene redskaber og en ren krukke. Så er du klar til at gå gang.

Sådan gør du

Fjern de yderste blade på kålen og gem dem. Snit kål og kålstok meget fint. Du kan med fordel bruge en foodprocessor. Du kan evt. rive stokken, hvis du vil være sikker på, at den bliver tilstrækkeligt opløst.

Hæld kålen op i et stor fad og drys salt hen over. En tommelfingerregel er, at du bruger ca. 2 g. salt pr. 100 g. kål. Jeg gider ikke veje kålen, så jeg sjusser mig frem og smager på kålen undervejs og justerer saltindholdet på den måde. Kram eller klem kålen grundigt indtil den har skiftet struktur og har afgivet en masse væske.

Hæld kålen op i en ren krukke med tætsluttende låg. Mas det godt sammen i krukken og slut af med at lave en prop af de yderste blade, som du lagde til side tidligere. Hæld den overskydende væske fra kålen ned i krukken til al kålen er dækket af væske. Hvis der ikke er væske nok, så fylder du efter med rent postevand. Det er vigtigt, at al kålen er dækket af væske. Kålbladene hjælper med at holde kålen dækket af væske.

Surkålen kan spises efter 4 dage, men du kan også sagtens lade den stå meget længere. Jo længere den står, jo mere syrlig bliver den. Du kan spise den som den er, eller varme den op med forskellige krydderier. Du kan fx også bruge surkålen i en syrlig salat med fermenteret rødkål og peberrod.